Go Back   PC Gamer Forums > Play with PC Gamer > Minecraft

    Reply
     
    Thread Tools Display Modes
      #1   Report Post  
    Old 06-13-2011, 03:14 PM
    Benyboyuk Benyboyuk is offline
    Junior Member
     
    Join Date: Jul 2010
    Posts: 16
    Default Minecraft Memory Problem

    Hi everyone,

    I was wondering if anyone could help me with a problem that I have been having with minecraft.

    I have recently purchased the game, and started playing it on a server with a couple of friends. The problem that I am having is that after an hour or so of playing I will get booted from the game and message pops up informing me that Minecraft has 'run out of memory'.

    At first I thought that it may be a problem with the that single server, so I logged onto the PC Gamer server, but experienced the exact same problem. Is this a known problem? If so does anyone know how to fix it?

    Any help or suggestions will be greatfully received.
    __________________
    - AMD Phenom II X4 955 Black Edition @ 3.2 Ghz
    - 4GB Corsair DDR3 Ram
    - Asus M4A78LT-M Mobo
    - GTX 460 1GB
    - 500 watt powersupply
    - Arctic Cooling Freezer 7 Pro
    Reply With Quote
      #2   Report Post  
    Old 06-13-2011, 03:37 PM
    kernalk kernalk is offline
    Senior Member
     
    Join Date: Jun 2011
    Location: Kent, United Kingdom
    Posts: 291
    Default

    Since the 1.6.6 update, I've been having the same problem too - but only playing on my laptop. Never on my desktop
    Reply With Quote
      #3   Report Post  
    Old 06-13-2011, 04:40 PM
    Benyboyuk Benyboyuk is offline
    Junior Member
     
    Join Date: Jul 2010
    Posts: 16
    Default

    So I guess we just have to wait and hope that they fix it in the next patch?
    __________________
    - AMD Phenom II X4 955 Black Edition @ 3.2 Ghz
    - 4GB Corsair DDR3 Ram
    - Asus M4A78LT-M Mobo
    - GTX 460 1GB
    - 500 watt powersupply
    - Arctic Cooling Freezer 7 Pro
    Reply With Quote
      #4   Report Post  
    Old 06-19-2011, 04:51 PM
    SynT SynT is offline
    Senior Member
     
    Join Date: Jun 2010
    Posts: 188
    Default

    Does both of you have some sort of mod installed?
    Reply With Quote
      #5   Report Post  
    Old 06-19-2011, 05:34 PM
    Kittymonk4 Kittymonk4 is offline
    Senior Member
     
    Join Date: May 2011
    Posts: 308
    Default

    I have had this problem ever since 1.6 came out. It doesn't occur in the browser but it happens maybe twice for every hour I spend on Minecraft. No matter singleplayer or multiplayer I still get the error.
    Reply With Quote
      #6   Report Post  
    Old 06-19-2011, 10:18 PM
    kernalk kernalk is offline
    Senior Member
     
    Join Date: Jun 2011
    Location: Kent, United Kingdom
    Posts: 291
    Default

    I play Minecraft on 2 different computers; one, my desktop PC has cjbmods installed on it with modloader. My other machine is my laptop which is the only one affected by the memory problems and has no mods installed, vanilla. Desktop: quad i5, 8GB; laptop dual Core2, 4GB. Both Windows 7 x64
    Reply With Quote
      #7   Report Post  
    Old 06-21-2011, 01:03 AM
    Jimmeh Jimmeh is offline
    Senior Member
     
    Join Date: Sep 2010
    Posts: 872
    Default

    Been getting the same issue - not on this PC but on my other, much better spec, computer. Just weird and annoying to log in over and over.

    Oh and it happens with both the texture pack on and off (the only "mod" I have).
    __________________
    PCG UK Minecraft server admin: djjimmy

    Steam
    Reply With Quote
      #8   Report Post  
    Old 06-27-2011, 09:56 AM
    Benyboyuk Benyboyuk is offline
    Junior Member
     
    Join Date: Jul 2010
    Posts: 16
    Default

    Ok, I think I may have found a solutuion.

    I have installed both the 32 and 64 bit versions of Java on my PC now and since doing have not had the error occur once since.

    Not sure if it's a coincidence or an actual solution, but it may be worth a try.
    __________________
    - AMD Phenom II X4 955 Black Edition @ 3.2 Ghz
    - 4GB Corsair DDR3 Ram
    - Asus M4A78LT-M Mobo
    - GTX 460 1GB
    - 500 watt powersupply
    - Arctic Cooling Freezer 7 Pro
    Reply With Quote
      #9   Report Post  
    Old 08-03-2011, 07:31 AM
    jeffcruz jeffcruz is offline
    Junior Member
     
    Join Date: Aug 2011
    Posts: 24
    Default

    I got an error saying it could not create the Java virtual machine.Anyone know what that's about.?
    Reply With Quote
      #10   Report Post  
    Old 08-10-2011, 05:28 PM
    RossM236 RossM236 is offline
    Junior Member
     
    Join Date: Aug 2011
    Posts: 9
    Default

    update java :P
    Reply With Quote
    Reply

    Thread Tools
    Display Modes

    Posting Rules
    You may not post new threads
    You may not post replies
    You may not post attachments
    You may not edit your posts

    BB code is On
    Smilies are On
    [IMG] code is On
    HTML code is Off

    Forum Jump